Rychlé vyhledávání

Reklama

Aktuální informace

24.12.2019

Pøíjemné a spokojené pro¾ití vánoèních svátkù,

hodnì zdraví a potøebné ¹tìstí v novém roce

Vám pøeje

tým HOAX.CZ


11.12.2019

Podobnì jako v pøedcházejících letech, je i letos pro vás pøipraven malý pøedvánoèní dárek v podobì elektronické kní¾ky Èekání na vítr.
Autorem je bývalý tiskový mluvèí SVS ÈR Josef Duben, který v minulosti pomáhal vyvracet rùzné hoaxy, napøíklad ten o nìkolikrát recyklovaném mléce v supermarketech.

19.11.2019

CLEVER and SMART

O situaci v kyberprostoru máme èasto znaènì zkreslenou pøedstavu, nebo» ta vychází výhradnì z mediálního obrazu, který vytváøí firmy nabízející nejrùznìj¹í bezpeènostní øe¹ení a publikující za úèelem zvý¹ení jejich prodeje bezpeènostní reporty zachycují spí¹e situaci ve svìtì, ne¾ na území Èeské republiky.

Zajímává vás, jaké hrozby vás skuteènì ohro¾ují, jaké jsou následky jednotlivých kybernetických útokù, a jak jste vùèi tìmto kybernetickým útokùm odolní? Pokud ano, tak pøesnì na tyto otázky se sna¾í najít odpovìï i právì zahájený výzkum, který se nachází zde:

Dotazník na serveru CLEVER AND SMART

Zapojte se prosím i vy do tohoto výzkumu. Èím více se nás zapojí, tím lep¹í pøedstavu o situaci v kyberprostoru získáme a budeme se tak moci lépe pøipravit a odùvodnit i nezbytné investice do bezpeènosti.

Po vyplnìní dotazníku vám bude okam¾itì zobrazeno, jak jste na tom, tedy jaké hrozby vás ohro¾ují a jaká bezpeènostní opatøení byste mìli pøijmout.


Server HOAX.CZ o tomto výzkumu pouze informuje, ¾ádná data nesbírá a nezpracovává. Jedná se o nezávislou akci tøetí strany.


11.10.2019

Spolu s rozvojem a ¹íøením digitálních technologií se øada trestných èinù pøesouvá do oblasti „kyber“.

Jste policistou na obvodním oddìlení Policie ÈR a rádi byste se dozvìdìli jak efektivnì a správnì pøistupovat k øe¹ení tìchto pøípadù?

Pak máte mo¾nost si zaregistrovat jedno z posledních volných míst na odborné konferenci pro policisty, která se koná 16. 10. 2019 v rámci Festivalu bezpeènéhointernetu v Karlových Varech.

Pøihlá¹ku mù¾ete vyplnit na stránkách konference, kde najdete i program.


02.09.2019

Guts to Say Jesus Hoax
SPUNKBALL WARNING
Starosta odmítnul zákaz vepøového
Pet
Zpoplatnìní WhatsApp
Krev pro dítì s leukémií B-Rh - únor 2019
Recyklované mléko
Podívaná na Mars
Éèka - pøísady do potravin
Nebezpeèný moderní jogurt


Bìhem mìsíce srpna se také v nìkolika vlnách podvodníci pokou¹eli nezku¹ené u¾ivatele vydírat podvodnými e-maily. Pøíjemcùm vyhro¾ovali zveøejnìním údajného citlivého videa, které ve skuteènosti nemají. Pøíklady vydìraèských e-mailù:


21.08.2019

Tisková zpráva:


Registrace na Festival bezpeèného Internetu (FBI) je spu¹tìna, pøihlaste se u¾ teï


V øíjnu probìhne Festival bezpeèného internetu FBI. Jedná se o pásmo odborných konferencí, které se uskuteèní:

  • 2. a 3. øíjna - Praha
     
  • 15. a 16. øíjna - Karlovy Vary
     
  • 21. øíjna - Olomouc
     


Akce probìhnou v rámci Evropského mìsíce kybernetické bezpeènosti. Zájemci se mohou registrovat na jednotlivá setkání, jejich¾ spoleèným cílem je umo¾nit vzájemnou výmìnu zku¹eností, diskuzi nad tématy spojenými s on line bezpeèností a sdílení praktických øe¹ení.



Hlavními organizátory jsou Národní úøad pro kybernetickou a informaèní bezpeènost (NÚKIB), sdru¾ení CZ.NIC a CESNET , Vysoká ¹kola AMBIS, a.s. a karlovarský spolek you connected.

FBI je zcela nový projekt, který má podporovat informovanost o problematice kybernetické bezpeènosti a ochrany tìch, kteøí patøí v kyberprostoru k nejzranitelnìj¹ím dìti, dospívající a senioøi. Ka¾dý pøihlá¹ený zájemce má mo¾nost si vybrat akci, která mu bude pro gramem a zamìøením nejvíce vyhovovat. Celkem je pøipraveno ¹est setkání ve tøech mìstech.


Festival odstartuje v Praze, kde bude probíhat 2. a 3. øíjna. Nad prvním dnem pøevzalo odbornì a organizaènì zá¹titu sdru¾ení CESNET. Konference je urèena pøedev¹ím pracovníkùm bezpeènostních týmù, osobám vìnujícím se problematice práva, informaèních technologií a bezpeènosti a také vysoko¹kolským pedagogùm. Setkání se zamìøí na vzájemnou propojenost dvou svìtù práva a technologií.

Organizace druhého dne se ujalo sdru¾ení CZ.NIC, správce èeské národní domény a mimo jiného také provozovatel Národního bezpeènostního týmu CSIRT.CZ. Hlavním tématem dne bude on line bezpeènost koncových u¾ivatelù. Program tedy bude urèen nejen ¹iroké veøejnosti, ale také ¹kolám a pedagog ickým pracovníkùm, zamìstnancùm veøejné správy, preventistùm nebo studentùm vysokých ¹kol. Cílem tohoto dne je upozornit náv¹tìvníky na to, aby dbali o svou on line bezpeènost a byli si vìdomí toho, co je mù¾e na Internetu ohrozit a jak postupovat, pokud s e stanou obìtmi.


Následnì se festival pøesune do Karlových Varù, kde se bude konat 15. 16. øíjna pod zá¹titou hejtmanky Karlovarského kraje paní Jany Mraèkové Vildumetzové.

Poslední akce se bude konat v Olomouci 21. øíjna. Do tìchto mìst jsou zváni pedagogové mateøských, základních a støedních ¹kol, dále metodici prevence a studenti pedagogických fakult a koneènì také policisté obvodních oddìlení Policie ÈR.
Zatímco pedagogové se seznámí s celou øadou preventivních a osvìtových aktivit a nauèí se s nimi pracovat ve výuce, policisté se zamìøí na správné postupy pøi øe¹ení trestných èinù v kyberprostoru. Chybìt nebudou ani praktické ukázky.

Programy pro pedagogy i policisty obohatí nejen pøední uznávaní odborníci, ale i speciální hosté, mezi nimi¾ nebude chybìt napøíklad zástupce americké Federal Bureau of Investigation (FBI) nebo dokumentarista Vít Klusák.

Programy avizovaných konferencí pro vás pøipravuje NÚKIB ve spolupráci se spolkem you connected, který se ji¾ nìkolik let vìnuje vzdìlávacím a osvìtovým aktivitám, jejich¾ cílem je ochránit veøejnost v online prostøedí a nauèit ji bezpeènému chování.


Na v¹echny konference je nutné se pøihlásit. Registraèní formuláøe a dal¹í informace spojené s Festivalem bezpeèného internetu jsou k dispozici na webových stránkách www.konfest.cz.

Vstupy na v¹echny konference jsou zdarma.

Na webových stránkách jednotlivých konferencí také naleznete kontaktní e-mail, kam mù¾ete smìøovat své dotazy.

Festival bezpeèného internetu finanènì podpoøila spoleènost O2 Czech Republic a.s. a dal¹í partneøi.


09.08.2019

Mìsto Ostrov ve spolupráci s Mìstskou policií Ostrov a karlovarským spolkem you connected zve ¹irokou veøejnost na opravdu zajímavou vzdìlávací akci s názvem CYBERSHOW, která se se bude konat ve ètvrtek 19. 9. 2019 od 17 hodin v Domì kultury v Ostrovì.

Není to jen „obyèejná“ pøedná¹ka na téma èím dál více diskutovaného internetového bezpeèí, ale skuteèná Cybershow. ®ádné suché teoretické vysvìtlování pojmù, jakými jsou napøíklad keylogger, ransomware, malware a troubleshooting, ale skuteèná show plná názorných „fyzických“ ukázek a hackování v reálném èase, pøímo pøed oèima úèastníkù akce, kteøí se dozvìdí, jaké hrozby a nebezpeèí èíhají v online svìtì a na co si dát pozor.

Co bude na Cybershow k vidìní?


  • Proè jsou nebezpeèné volné wifi sítì?
  • Jak dobøe ochránit svou poèítaèovou sí»?
  • Kolik práce dá hackerovi proniknout do jejich routeru, poèítaèe èi mobilního telefonu?
  • Proè antivirus nemusí staèit?
  • Proè a jak by nìkdo kradl identitu?

To v¹e vysvìtlí a také pøedvedou pøední odborníci v oblasti kybernetiky – hacker William Ischanoe a specialista na internetové bezpeèí Roman Kohout.


Vstup na akci je zdarma, je nutné se pøihlásit na stránkách spolku you connected. Bez registrace nebude mo¾né akci nav¹tívit.
Pøihla¹ování na adrese: https://www.internetembezpecne.cz/akce/cybershow/

Tato akce je souèástí vzdìlávacího projektu mìsta Ostrov s názvem Ostrov kyber¹ikana, vzdìlávání veøejnosti, který byl podpoøen Ministerstvem vnitra ÈR.


31.05.2019
V rámci akce Týdny mediálního vzdìlávání, o které jsme informovali v minulé aktualitì probìhla ve ètvrtek 30.5.2019 první série pøedná¹ek pro ¾áky Z© Smetanova ve Skutèi.

21.05.2019
Ve dnech od 20. kvìtna do 28. èervna 2019 probíhá dal¹í roèník akce Týdny mediálního vzdìlávání, do které se mohou zapojit v¹echny základní a støední ¹koly v Èeské republice.

Pøihla¹ovat se mù¾ete do 1. èervna 2019 mo¾nost registrace prodlou¾ena do pátku 7. èervna reprostøednictvím pøihla¹ovacího formuláøe.


Jednou z mnoha spolupracujících organizací je i ná¹ server HOAX.CZ. V pøedná¹ce (PDF) budou studenti seznámeni nejen s problematikou popla¹ných zpráv - hoaxù, ale také s rùznými typy internetových podvodù. Dìlka pøedná¹ky je pøibli¾nì 90 minut.


17.05.2019
EU je laciným a snadným terèem demagogù a populistù, kteøí ¹íøením strachu, polopravd a l¾í sbírají politické body a sna¾í se manipulovat s lidmi.

Na¹tìstí existuje stránka, která tyto ¹íøené nesmysly vyvrací najdete ji na adrese https://mojeevropa.cz/euromyty/
02.04.2019
Pøipomínáme, ¾e se ve dnech 4.-5. dubna 2019 koná ji¾ 9. roèník CyberCentral Summitu. O akci jsme informovali ji¾ døíve v této aktualitì.

27.03.2019

Pøipomínáme, ¾e necelých 14 dní zbývá do QuBit Cybersecurity Conference v Praze, kde se mohou setkat poèítaèoví odborníci z mnoha zemí.

Ètenáøi a pøíznivci na¹eho serveru mohou vyu¾ít slevový kód

10HOAX.cz2019Prague

Podrobnìji jsme o konferenci informovali v nedávné aktualitì.

20.03.2019

Ve dnech 4.-5. dubna 2019 se v Praze koná ji¾ 9. roèník CyberCentral Summitu.
Bìhem tìchto dvou dnù si mù¾ete poslechnout zajímavé pøedná¹ky a setkat se s kapacitami v této oblasti.

Podrobné informace najdete v detailu zprávy nebo si mù¾ete stáhnou pozvánku (pdf).

28.02.2019
V rámci cyiklu pøedná¹ek NE/BEZPEÈÍ VE SVÌTÌ MÉDIÍ probìhla dnes odpoledne v chomutovské knihovnì  pøedná¹ka na téma HOAX - PHISHING - SCAM.

Promítanou prezenteci si mù¾ete stáhnout v pøíloze.



25.02.2019

Poèátkem dubna se koná v Praze v hotelu International ji¾ 6. roèník QuBit Cybersecurity Conference, kde se mohou setkat poèítaèoví odborníci z mnoha zemí.

Na konferenci budou pøedná¹et odborníci a specialisté na zajímavá témata. Pøipravený program si mù¾ete podrobnì prostudovat v pøilo¾eném souboru.

9. duben je zamìøen na celodenní praktické ¹kolení v tìchto oblastech:

  • ANDROID REVERSE ENGINEERING  -  Ladislav Baco & Jan Kotrady (Security Analyst, CSIRT.SK)
  • INFORMATION SECURITY RISK MANAGEMENT WORKSHOP - Ivan Makatura (Executive Consultant at IBM Security)
  • SECURITY INFORMATION & EVENT MANAGEMENT (SIEM) - Pavol Dovicovic (Head of Information Security and Infrastructure, EMM)

10. - 11. duben oba dny jsou plnì vìnované pøedná¹kám ve dvou sálech, technickém a mana¾erském. Pøedná¹ky jsou vzdìlávací, bez marketingových prezentací.

Cílem konference je sdílení informací v oblasti kybernetické bezpeènosti.

Pokud vás program konference zaujal mù¾ete se zaregistrovat.

Ètenáøi a pøíznivci na¹eho serveru mohou vyu¾ít slevový kód

10HOAX.cz2019Prague

V detailu zprávy najdete dal¹í informace a dokumenty ke sta¾ení

Na¹i partneøi

Týdny mediálního vzdìlávání - NA PRAVDÌ ZÁLE®Í
Projekt E-Bezpeèí
MANIPULÁTOØI.CZ
Internetem Bezpeènì
Konference SECURITY
Hustej INTERNET
NE©LAPE.CZ - NE©LAPE Vám poèítaè? Odvirování PC, zrychlení poèítaèe, ...
Viry.cz
PARANOIA.CZ
AVAST!
Check Point
Safer Internet
ToolStore - Náøadí, nástroje, pomùcky, no¾e, kvalitní rukavice

Podpoøte nás

Bitcoin:
Bitcoin: 183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn
Bitcoin adresa:
183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn

Ikona pro Vás

HOAX.cz

Hoax.cz je archivován

WebArchiv - archiv èeského webu

Doporuèujeme

ZvolSi INFO - Surfaøùv prùvodce po internetu
No More Ransom! Dekryptovací nástroje.
Právì dnes
RigoloKids - kvalitní dìtské obleèení a doplòky z prémiových materiálù
Antivirové centrum
ER.cz - Pøesmìrování pro Vá¹ web zdarma
CZilla
soom.cz
IMPROVE ACADEMY s.r.o.
Holièství, pánské kadeønictví v Tøebíèi
Vèelaøství ©paèek - kvalitní med a vèelí produkty
Jógové studio Marcel Tøebíè Havlíèkovo náb. 37
JÓGA TØEBÍÈ Jógové centrum v Tøebíèi.
Jóga s Pepou pro zaèáteèníky a pokroèilé