Rychlé vyhledávání

Reklama

Aktuální informace

08.04.2017
Česká spořitelna opět upozorňuje na novou podobu phishingového e-mailu, kterou počátkem dubna zaznamenali.

Zpráva je naštěstí napsaná tak mizernou češtinou, že by se snad ani nepozorný uživatel se neměl nachytat. Proto jediná správná věc, kterou uživatel může udělat, je podvodný e-mail ihned smazat.

Zdroj: Česká spořitelna - varujeme před podvodnými e-maily 7.4.2017

30.03.2017
S otravným spamem nabízející různé pochybné produkty se jistě setkala většina lidí. Před několika lety se také často objevovaly spamy nabízející zaručené tipy na nákup akcií různých společností.
Princip byl jednoduchý. Spekulanti nakoupili akcie společnosti, rozeslali e-maily s tipem na nákup údajně zajímavých akcií. Stačilo, aby se dost lidí nachytalo a propagované akcie se začaly na burze poptávat. Tím šla cena nahoru a spekulanti mohli, tyto jinak nezajímavé akcie, se slušným ziskem prodat. Investorům, kteří se nachytali na lákavé typy ve spamu zůstali jen většinou nezajímavé akcie.
Po určité době přestal byl trik s tipem na akcie zajímavý (nebo použitelný) a tento druh spamu pomalu vymizel.

Před pár dny bezpečnostní tým Cisco Talos odhalil nový pokus o oživení starého triku, který ke šíření nabídek využívá botnetu Necurs.

Podrobné informace: Talos Blog: Necurs Diversifies Its Portfolio

ZDROJ: IT Security


13.02.2017

Letošní program je postaven zejména na případových studiích, kterým jsou věnovány 4 bloky, celkem 10 prezentací.
Na základě vyhodnocení loňských dotazníků a nedávné Call for Papers výzvy jsou do programu zařazena témata, o která byl ve vašich odpovědích absolutně největší zájem – problematika GDPR (manažerský sál) a ransomwaru (technický sál).

Konference je ideálním místem pro networking a výměnu zkušeností. Nyní máme 400 platných účastnických registrací. Mimo jiné je plánovaných 8 panelových diskuzí a další ročník hackerské laboratoře.


Základní fakta:
  • Název akce: SECURITY 2017
  • Ročník: 25. ročník (konference se pravidelně koná již od roku 1991)
  • Kdy: čtvrtek 23. února 2017
  • Kde: Clarion Congress Hotel Praha
  • Předpokládaný počet účastníků: 400 - 500 IT/Security Specialistů
  • Počet řečníků: 26
  • Web konference: www.konferencesecurity.cz

Konference tradičně proběhne paralelně ve dvou sálech s rozdílným programem. Účastníci mohou volně přecházet a sestavit si tak vlastní program, který plně vyhovuje jejich zájmům.

Pořadatelé se stále snaží udržet konferenci nezávislou, tedy bez marketingově a obchodně zaměřených prezentací. Velký důraz je kladen na odbornou úroveň jednotlivých přednášek a maximální přínos pro účastníky.


08.02.2017

Jak jsme včera informovali o phishingovém útoku na klienty Fio banky, podle upozornění České spořitelny byly ve stejnou dobu zachyceny i podvodné e-maily, které se snažily nachytat klienty Spořitelny. Více informací najdete v tiskové zprávě.

07.02.2017

Dnes byly zachyceny podvodné e-maily, které se snažily od klientů Fio banky získat přístupové údaje do internetového bankovnictví a také informace o platební kartě.
Text e-mailu byl psán česky s drobnou chybou. V databázi je ukázka podvodného e-mailu a podvodných stránek s falešným formulářem.

04.01.2017
Setkání odborníků na počítačovou bezpečnost

Tradiční konference SECURITY slaví v letošním roce své jubileum. Uskuteční se již po pětadvacáté. Za dobu své existence si našla pevné místo v kalendářích českých a slovenských bezpečnostních manažerů, specialistů a auditorů. V loňském roce přivítala více než pět set účastníků a svojí velikostí patří mezi největší IT security akce na našem území.


Konference SECURITY 2017

Termín: čtvrtek 23. února 2017
Čas: 9:00 – 17:30
Místo konání: Hotel Clarion, Freyova 33, Praha 9

Web: www.konferencesecurity.cz


Hlavní organizátor konference, společnost AEC, si klade za hlavní cíl udržet konferenci nezávislou, tedy bez marketingově a obchodně zaměřených prezentací. Velký důraz klade na odbornou úroveň jednotlivých přednášek a maximální přínos pro účastníky. Mezi řečníky vystoupí řada zahraničních odborníků z oblasti IT bezpečnosti, posluchačům se tak naskýtá unikátní možnost srovnání aktuální situace u nás a v cizině.


Konference je rozdělena na manažerskou a technickou sekci. Přednášky v jednotlivých sálech probíhají zcela synchronně, účastníci mohou mezi sály volně přecházet a sestavit si tak vlastní program, který plně vyhovuje jejich zájmům.


Prezentace v technickém sále se zaměří na velmi aktuální problém ransomwaru a s tím související detekce malwaru, útoky a zabezpečení Internetu věcí (Internet of Things) a řízení a správu privilegovaných účtů. V manažerském sále bude dominovat horké téma GDPR. Na základě vyhodnocení loňské návštěvnické ankety celý program opět doplní vysoké množství případových studií.


Jedním z mnoha doplňkových programů je oblíbená testovací laboratoř, ve které si účastníci mohou sami vyzkoušet hackerské techniky a ověřit si své znalosti formou soutěže.


Více informací o konferenci včetně podrobného programu a možnosti on-line registrace najdete na webu konferencesecurity.cz. Zde také naleznete archív minulých ročníků včetně fotogalerií, reportáží a dalších užitečných informací.

23.12.2016

Šťastné a veselé Vánoce,

hodně zdraví a štěstí po celý nový rok 2017



05.12.2016

Pracovní skupina kybernetické bezpečnosti AFCEA a její partneři pořádají ve školním roce 2016/2017 první českou celorepublikovou soutěž v kybernetické bezpečnosti pro studenty středních škol.

Soutěž je organizována jako jedna z aktivit Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti v České republice a jedním z cílů je zvyšovat povědomí mladé generace a tím i české populace o rizicích a hrozbách kybernetického světa a zábavnou formou přispět k zapojení středoškolských studentů do tohoto procesu.

První kolo soutěže bude ukončeno 9. 12. 2016 ve 24:00. Do té doby mají studenti možnost se přihlásit a vyplnit elektronický test.


18.07.2016

Česká spořitelna varuje před falešným profilem na Facebooku, který se snaží nalákat návštěvníky na podvodné stránky. Podvodníci by tak mohli získat přístupové údaje klientů k jejich účtům.

V žádném případě neklikejte na nabízený odkaz a svoje údaje nevyplňujte nikam jinam než na oficiální stránky www.servis24.cz!

Více informací na stránkách České spořitelny.

29.04.2016

Zveme vás již na 6. ročník konference ICT DAY - Bezpečnost kyberprostoru.

Kde: Palác Charitas

Kdy: 17.5.2016 od 10:00

Témata:
  • Kyberbezpečnost v ČR v kontextu aktivit EU
  • Systémové prostředky se zabezpečením proti kyberzločinu a kyberterorizmu
  • Psychologie interakce člověka s počítačem a Internetem
  • Legislativa a regulace s cílem zamezit zneužívání elektronických informací
Podrobný program, informace a přihlášky a stránkách konference ICT DAY 2016


12.04.2016

Objevila se nová podoba podvodných SMS zpráv, které se snaží vzbudit dojem, že jsou odesílané Českou spořitelnou. Podvodníci rozesílají SMS zprávy na náhodně vybraná telefonní čísla a vybízejí k přihlášení k účtu na falešných stránkách.

Česká spořitelna důrazně varuje před jakoukoliv reakcí na tyto výzvy! V žádném případě neklikejte na odkaz v SMS zprávě. Podvodníci by se tak totiž mohli dostat k Vašim penězům!

Zdroj: Tisková zpráva České spořitelny

11.04.2016

Na konci dubna se v Praze uskuteční v pořadí již čtvrtá E-mailingová konference, největší akce svého druhu v ČR, věnující se výhradně e-mailovým marketingovým kampaním.

Čtvrtý ročník jediné české konference zabývající se výlučně e-mail marketingem se uskuteční ve čtvrtek 28. 4. 2016, ve Františkánském klášteře v Praze 1.

Na konferenci se s Vámi přední odborníci podělí mj. o zkušenosti, jak strategicky a byznysově přistupovat k e-mail marketingu a tím maximalizovat tržby a zisk.

Mezi aktuálně potvrzenými prezentátory je například Jeff Dellapina z IBM USA s informacemi o celosvětové doručitelnosti, Pavel Pola z Etnetera Activate s přednáškou o tom, zda se Vám vyplácí e-mail marketing, Peter Orosz z Feedo.cz s e-mailovými šablonami, Robert Němec z RobertNemec.com a jeho tipy, jak získávat e-mailové adresy, Vladimír Patzak z One Click Business Solutions a praktická ukázka projektového řízení e-mailingu, Jan Tichý z Medio Interactive a analytika ve světě e-mailingu, Pavel Mikulka z ProfiSMS s best practices SMS marketingu či Petr Cikán z Acomware a Tomáš Haškovec ze SpokojenyPes.cz a jejich společná case study.

Více informací se dozvíte na webu www.emailingkonference.cz.

12.01.2016
setkání odborníků na počítačovou bezpečnost

Zveme Vás na 24. ročník konference SECURITY,
která se věnuje aktuálním otázkám bezpečnosti informačních a komunikačních technologií. Jedná se o tradiční odbornou konferenci, kde vystoupí řada zahraničních odborníků z oblasti IT bezpečnosti i čeští a slovenští specialisté. Svojí velikostí patří mezi největší security akce na našem území. Celkem se představí na 30 vystupujících a očekává více se než čtyři sta posluchačů.

Hlavní organizátor konference, společnost AEC, si klade za hlavní cíl udržet konferenci nezávislou, tedy bez marketingově a obchodně zaměřených prezentací. Velký důraz klade na odbornou úroveň jednotlivých přednášek a maximální přínos pro účastníky.

Konference je rozdělena na manažerskou a technickou sekci. Přednášky v jednotlivých sálech probíhají zcela synchronně, účastníci mohou mezi sály volně přecházet a sestavit si tak vlastní program, který plně vyhovuje jejich zájmům.

Prezentace v technickém sále se zaměří na aktuální útoky a jejich detekci, upozorní na nové bezpečnostní principy a představí stále aktuálnější problematiky Internetu věcí (Internet of Things). Mluvčí v manažerském sále se budou věnovat tématu Security Operation Center (SOC), aktuálním hrozbám a principům bezpečnosti, bezpečnosti dat v cloudu a sociálních sítí.

Jedním z mnoha doplňkových programů je oblíbená testovací laboratoř, ve které si účastníci mohou sami vyzkoušet hackerské techniky a ověřit si své znalosti formou soutěže.

SECURITY 2016 se koná ve středu 17. února v Clarion Congress Hotel Praha.

Více informací o konferenci včetně podrobného programu a možnosti on-line registrace najdete na webu http://konferencesecurity.cz. Zde také naleznete archív minulých ročníků včetně fotogalerií, reportáží a dalších užitečných informací.

04.01.2016

Nadace dobrý anděl dnes zaznamenala závažné zneužití jejího jména. Varujeme všechny, kterým došel e-mail v následujícím nebo podobném znění.


E-mail tváří, jako by byl odeslán nadací DOBRÝ ANDĚL, a to dokonce jako by odešel z emailu andelskaposta@dobryandel.cz, který nadace používá, rozhodně není nadací odesílán. Ve skutečnosti je odesílán z emailu nadace.andel2@gmail.com.

V příloze emailu se nachází příběh Saši, kterou znáte z plakátů v některých městech nebo z našeho webu. Tento příběh byl společně s dalšími informacemi o nadaci okopírován z webu DOBRÉHO ANDĚLA. Bohužel zde však také odesílatel vyzývá k odeslání příspěvků na číslo účtu, které rozhodně není bankovním účtem DOBRÉHO ANDĚLA.

Jediné správné číslo účtu nadace, na které je rovněž vyhlášena veřejná sbírka je 8001008/5500.

Nadace DOBRÝ ANDĚL již v tomto ohledu podniká právní kroky.

Vyjádření nadace je na adrese: https://www.dobryandel.cz/2016/upozorneni-na-zneuziti-jmena-nadace-dobry-andel/

24.12.2015

Radostné Vánoce, hodně štěstí a zdraví po celý nový rok 2016.

Obrázek v detailu
21.09.2015

Tisková zpráva: Pozvánka na konferenci


Společnost VIVmail.cz ve spolupráci se svou sesterskou společností VIVnetworks.com pořádají již 3. Emailing konferenci v Praze.

Hlavním cílem konference je naučit návštěvníky, jak si za co nejmenší náklady získat a udržet co nejvíce klientů, kteří budou pravidelně nakupovat.
Konference se bude věnovat jednotlivým sekcím emailingu jako je atraktivní a responzivní design newsletterů, typografie v emailingu, automatizované kampaně a další technologie, které jsou dnes k dispozici. Klíčová slova na zboží jsou dražší a dražší, ale s kvalitním emailingem není potřeba tento problém vůbec řešit.

Díky dynamickým prvkům a personalizaci je dnes možné vygenerovat naprosto unikátní obsah pro každého zákazníka například podle toho, co si naposledy prohlédl na webu nebo vložil do košíku, ale již nezakoupil. Můžete se těšit na přední emailingové specialisty společností Seznam.cz, Etnetera Activate, Feedo.cz a další známé tváře e-marketingu.

Na konferenci se také představí nový drag&drop newsletter generator od společnosti VIVmail.cz – VIVgenerator. Díky tomuto programu dokážete bez znalosti programování vytvořit plně responzivní newsletter do půl hodiny. VIVgenerator má mnoho funkcí, ale to vše se dozvíte až na oficiálním releasu na konferenci.

Odkazy:


22.07.2015
Tisková zpráva SAFERINTERNET.CZ

Je Česká republika tolerantní země?
Česko si připomíná Den obětí zločinu z nenávisti


Den obětí zločinů z nenávisti, který připadá na 22. července, uctívá památku všech, kteří doplatili na netoleranci jiných. V České republice ho letos podporuje ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Národní centrum bezpečnějšího internetu jakožto národní koordinátor evropské kampaně Proti nenávisti při této příležitosti startuje soutěž pro mladé, ve které se jich ptá, jestli je Česko tolerantní zemí nebo ne.


Před čtyřmi lety se právě v tento den stal jeden z nejzrůdnějších zločinů spáchaných jednotlivcem v Evropě. V roce 2011 se celkem 77 norských občanů stalo oběťmi nenávisti Anderse Breivika. Jeho zvrácené důvody k tomuto děsivému činu se dají shrnout do jediného výrazu: NENÁVIST - HATE.


„Bohužel zločiny z nenávisti se dějí stále. A často se o nich nikdo ani nedozví. Proto kampaň Proti nenávisti – No Hate Speech Movement vyhlásila tento den Dnem obětí zločinů z nenávisti. Je třeba, aby si lidé uvědomili, že nenávist není řešení.“
říká zástupce kampaně v České republice Jan Huk z Národního centra bezpečnějšího internetu.

Kampaň Proti nenávisti již delší dobu bojuje za to, aby byl 22. červenec vyhlášen Dnem obětí zločinů motivovaných rasismem, xenofobií, náboženskou netolerancí, předsudky vůči lidem s jinou orientací, politickým přesvědčením a dalšími formami nenávisti i oficiálně. Zatím má podporu Organizace na podporu obětí 22. července, Norského parlamentu a Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

V České republice získala snaha o uznání tohoto dne jakožto pietní vzpomínky na všechny oběti zločinů z nenávisti cennou podporu od ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera. „Podporuji tuto kampaň, protože nenávist podle mě plodí jen nenávist a společnost řeší už i tak dost třaskavých témat, občané mají celou řadu jiných starostí. V každém případě nestojíme o fašizaci společnosti v České republice, ani o pohrůžky šibenicí a vyvolávání nenávisti.  Snažíme se rovněž vyzývat k větší a systematičtější diskusi ve společnosti, do níž se zapojí slušné politické i morální autority, ne ti, kteří na tématu populisticky jen parazitují a naopak situaci ještě více vyostřují, “ říká Jiří Dienstbier.

Současně upozorňuje, že násilí z nenávisti se velmi často dotýká marginalizovaných skupin lidí, je zacíleno na menšiny – etnické, národnostní, sexuální. Pachatelé a iniciátoři tohoto násilí využívají toho, že právě vyjmenované skupiny lidí doplácejí na určitý typ paušalizace a předsudků.

„Záměrně vznikající a šířící se hoaxy posilují potom i ve zbytku většinové společnosti další předsudky. S tím vším je nutné bojovat, kampaně jsou jedním z možných způsobů“, uzavírá ministr Jiří Dienstbier.

Iniciativu za vyhlášení dne 22. července dnem obětí zločinů z nenávisti podpořila i vládní kampaň Hate Free Culture, která spadá právě pod ministra Dienstbiera:  "Z naší zkušenosti vyplývá, že povědomí širší veřejnosti o trestných činech násilí z nenávisti, zejména jejich závažnosti, chybí. Někteří policisté do dnešní doby nemají dostatečné povědomí o tom, jak vyšetřování těchto případů uchopit - především ve věci práce s oběťmi těchto velmi citlivých trestných činů,“ vysvětluje koordinátor kampaně Lukáš Houdek.

„Oběti pak tyto činy většinou nehlásí, tudíž také jejich statistiky jsou v ČR poměrně nízké a mohou tak stát na okraji zájmu. Jakákoliv forma rozšiřování povědomí je důležitá a vyhlášení Dne obětí zločinů z nenávisti může být jednou z nich," dodává Houdek.

V současnosti je možné připojit své jméno pod petici, která již nasbírala přes čtyři tisíce podpisů na stránkách www.nohatespeechmovement.org.

Národní centrum bezpečnějšího internetu se v návaznosti na tento významný den rozhodlo vyhlásit kreativní soutěž pro mladé, ve které se budou zamýšlet nad tím, jak jsou lidé v České republice tolerantní. „Chceme, aby se mladí v České republice nad problematikou nenávisti vůči komukoliv, kdo se odlišuje, zamysleli. Proto jsme přichystali soutěž pro dospívající od 12 do 18 let, ve které mají za úkol napsat nám jediné – úvahu nad tím, jestli jsme my, občané České republiky tolerantní, či nikoliv. Jsme zvědaví, jak toto zadání pojmou,“ vysvětluje Tereza Zadražilová – manažerka primární prevence Národního centra bezpečnějšího internetu.

Zájemci se mohou zapojit na webu www.iSejf.cz, soutěž potrvá do konce srpna a hlavní výhrou bude atraktivní tablet.



No Hate Speech Movement je kampaň Rady Evropy, jejímž cílem je zvýšení angažovanosti mládeže, podpora vzdělání v oblasti lidských práv a mediální výchovy. Koordinátorem v České republice je Národní centrum bezpečnějšího internetu.


Jan Huk
SAFERINTERNET.CZ


03.07.2015
Na Facebooku se objevila lákavá nabídka, na zajímavé ceny od supermarketu, například iPady, dárkové karty v hodnotě 2.000,-Kč a další. Samozřejmě pro větší efekt je údajný počet dárků omezený.

Podmínka pro získání dárků je na první pohled jednoduchá: Tuto nabídku údajně stačí sdílet a následně i s nabídnutým textem zaspamovat 5 různých skupin!

Už tento pokyn je silně alarmující, aby rozumně uvažující člověk zpozorněl a výzvu neuposlechl!

Ve skutečnosti nejde o žádnou akci supermarketu, pouze je zneužívána značka Penny Market!

Vše opět funguje na zneužítí důvěřivosti a naivity lidí!

Kdo si nedá pozor a přes všechna varování splní instrukce na uvedených stránkách, zejména krok 3 - klikne na tlačítko "To se mi líbí", je následně přesměrován na stránky s předplacenou službou Triviatu, kde už může přijít i o peníze.


Na facebookových stránkách Penny Marketu se objevilo i varování před touto stránkou.



Vyjádření Penny Marketu

Dobrý den,

Tato stránka patří podvodníkům, kteří neoprávněně bez našeho vědomí použili naši obchodí značku.

S pozdravem

Andrea Bělohradská
REWE GROUP
Marketing | Penny Market s.r.o.
www.penny.cz



Celkem ostře tento případ popisuje D.Dočekal na svém blogu.



02.06.2015

Pro čtenáře Hoax.cz VIP registrace zdarma!

Konference se stane příležitostí pro výměnu prvních zkušeností s implementací Zákona o kybernetické bezpečnosti.

Mezinárodní dimenzi dodá konferenci přítomnost významného zahraničního hosta, pana Dr. Nimroda Kozlovského, partnera izraelského technologického inkubátoru JVP Cyber Labs a spoluzakladatele dvou start-up projektů v oblasti kybernetické bezpečnosti. Připravované vystoupení Dr. Kozlovského uvede další významný aspekt, kterým je financování nemalých nákladů na zajištění kybernetické bezpečnosti, zejména s ohledem na venture-kapitálové fondy.

Přítomnost zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva financí ČR a Národního bezpečnostního úřadu, coby hlavní autority v oblasti kybernetické bezpečnosti v naší zemi, význam konference dále podtrhuje. Velmi aktuální se stává rovněž potřeba vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti, která bude jedním z dalších témat konferenčního programu.

Kybernetické hrozby patří mezi nejzávažnější výzvy pro zabezpečení ekonomické a národní bezpečnosti. Boj proti kybernetickým hrozbám znamená nutnou povinnost podílet se na společné odpovědnosti. Důležitou roli přitom hraje veřejný i privátní sektor, neziskové organizace a každá úroveň státní správy. Významnou úlohu přitom hrají profesní sdružení odborníků ČIMIB, CACIO a ICT Unie, jejichž zástupci budou na konferenci rovněž přítomni.

Hoax.cz ve spolupráci s organizátorem akce Sdělovací technikou nabízí svým zaregistrovaným účastníkům VIP vstup zdarma bez registračního poplatku ve výši 500 Kč.


Na přihlášce do pole poznámka napište: HOAX.CZ


Sdělovací technika si vyhrazuje právo nepotvrdit registraci při překročení kapacity sálu. Každý zaregistrovaný účastník bude osobně kontaktován s potvrzením jeho účasti.



Podrobný program konference a registrační formulář naleznete ZDE.




22.05.2015

Od informační bezpečnosti ke kybernetické obraně

Konference ICT Day – Kybernetická bezpečnost 2015, kterou již pátým rokem pořádá odborný časopis Sdělovací technika, je místem setkání zástupců průmyslu, akademické sféry, státní správy a sektoru obrany/bezpečnosti.

Konference ICT Day – Kybernetická bezpečnost 2015 se uskuteční 9. června v Paláci Charitas na Karlovo náměstí v  Praze pod záštitou Českého institutu manažerů informační bezpečnosti (ČIMIB).

Zdůrazněným tématem bude bezpečnost průmyslových aplikací, energetických společností a Internetu věcí. Aktuální trend směřující k Internetu věcí (IoT) a jeho zranitelnost dnes přímo ovlivňují platnost tradičních koncepcí a přístupů kybernetické bezpečnosti. Cílem konference je podpořit profesionální diskuzi zaměřenou na současné a budoucí výzvy, které představuje kybernetický prostor a ochrana jeho bezpečnosti. Mezinárodní dimenzi slibuje konferenci dodat připravované vystoupení pana Dr. Nimroda Kozlovského, partnera společnosti JVC Cyber Labs.

Na odborném programu konference se budou dále podílet Středoevropský technologický institut CEITEC a Český institut informatiky robotiky a kybernetiky CIIRC. Dalšími významnými partnery konference jsou ICT Unie a Česko-izraelská smíšená obchodní komora ČISOK.

Konferenční poplatek 500 Kč (vč. DPH) je splatný hotově na místě nebo převodem na náš účet. Závaznou přihlášku naleznete níže.

Více na stránkách konference iCT Day 2015.

08.04.2015

Tisková zpráva Národního centra bezpečnějšího internetu

"Add friend, získej kamaráda " - Nehejtuj!

Vzdělávací kampaň zaměřená proti online hejtování zahájena


8. dubna 2015 Disney Channel společně s Národním centrem bezpečnějšího internetu (NCBI, Saferinternet.cz) spustil celostátní kampaň s názvem "Add Friend, získej kamaráda". Jejím cílem je zvýšit povědomí dětí a mládeže o negativních dopadech hejtování a zvýšit jejich odolnost vůči špatnému chování na internetu.

Hejtování je jedna z možných forem kyberšikany a zároveň dětem nevhodného (a v extrémních případech až nelegálního) online obsahu. A právě proto může být v kontextu užívání internetu mladými a zejména dětskými uživateli jednou z nejčastějších forem rizikového chování, se kterou se ve webovém prostoru setkají. Tak jako v dalších oblastech vzdělávání i v případě výchovy k bezpečnému užívání online technologií a prevenci nenávistného obsahu online by měla sehrávat klíčovou úlohu rodina.

Ovšem jak vyplývá z výsledků průzkumu, které provedlo NCBI ve spolupráci s UPC, je tomu právě naopak. "Třetina dětí má časově zcela neomezený přístup k internetu, bezmála třetina rodičů nemá přehled o tom, co jejich děti na internetu dělají a třetina dětí nemá stanovena žádná pravidla svého pohybu v online prostředí," upozorňuje manažer komunikace NCBI Jan Huk.

Rodiče mají také velmi nízké vnímání rizika kyberšikany u svých dětí. "Domnívají se, že pouze pět procent z nich se setkalo s některým z projevů kyberšikany, zatímco na základě výsledků jiných průzkumů samy děti uvádějí, že s kyberšikanou se jich setkala více než polovina," doplňuje Huk.

NCBI se i právě v souvislosti s těmito výsledky dlouhodobě aktivně zapojuje do evropské kampaně No Hate Speech Movement. Jejím cílem je zlepšovat úroveň komunikace online, učit uživatele ohleduplnosti a toleranci a klást důraz na dodržování lidských práv a svobod a minimalizaci extremistických projevů i v prostředí internetu.

"Právě u mladých lidí a dětí cítíme potenciál, co se zlepšování chování na internetu týče. Proto se na hejtování zaměřuje i třetí kolo soutěže iSejf, které v kombinaci s kampaní Add Friend, získej kamaráda, vytváří ideální podporu prevence tohoto typu online chování," dodává Huk.

Od 8. dubna 2015 se stal ústředním motivem kampaně "Add Friend, získej kamaráda" TV spot vysílaný na Disney Channel, na vybraných informačních místech a na internetu. Týden po té se spot objeví také ve vybraných kinosálech CineStar po celé České republice. Spot vypráví příběh chlapce a dívky, kteří se zúčastní filmového castingu. Při setkání netuší, že scénář, který budou číst před pořadateli castingu, je vytvořen podle internetové diskuse, kterou mezi sebou vedli.

Spot bude doplněn webovou stránkou addfriend.disney.cz, kde děti, mládež i dospělí najdou informace o kampani, problému online hejtování a způsobech, jak se s ním vypořádat. Odborníci z NCBI, kteří každý den pomáhají mladým lidem zažívajícím např. násilí na internetu, jsou k zastižení na info(zavináč)saferinternet(tečka)cz. Od poloviny května bude pak fungovat i poradna ONLINE HELPLINE.

Součástí kampaně bude i školní vzdělávací program, během kterého se děti naučí lepšímu jednání s ostatními uživateli internetu. Kampaň bude také doprovázena soutěží "Když jde kyberpískle do školy…" organizovaná NCBI, určená pro online surfaře mezi 12 až 18 lety. Soutěžící budou mít za úkol připravit desatero, které by budoucí prvňáci měli vědět o internetu a slušném chování na jeho síti.

Výraz "hejtování" se primárně používá k popisu výroků, které jsou agresivní a nemají žádné ideologické pozadí. Hejtování je forma agrese bez přesné příčiny. Hejtování není fenoménem, který se pojí k samotné podstatě internetu. Mladí lidé se učí komunikovat v offline světě, převážně doma.

Uživatelé internetu nezůstávají tváří tvář agresivitě, vulgaritě, nebo urážlivému obsahu bezbranní.  Většina webových stránek udává možnost nahlásit urážlivý obsah přímo v sekci komentářů, nebo zasláním e-mailu administrátorům. Kvalita internetové debaty závisí na všech jejích účastnicích včetně reagujících čtenářů. V některých případech je možné nenávistivé komentáře nahlásit policii.

Urážlivé komentáře na internetu mohou být klasifikovány jako zločin či delikt, například vyhrožování podle paragrafu 352 Trestního zákoníku, urážka podle paragrafu 11 Občanského zákoníku, pomluva podle paragrafu 184 Trestního zákoníku. Také projevy nenávisti jsou podle paragrafů 355 a 356 Trestního zákoníku penalizovány. Bohužel v obdobném okamžiku málokdo zvolí tuto alternativu.


Pro více informací o kampani "Add Friend, získej kamaráda", navštivte: addfriend.disney.cz.

06.02.2015


DEN BEZPEČNĚJŠ?ÍHO INTERNETU 2015

 ?aneb vytvořme společně lepš?í internet


Holka chtěla vypadat dobře, a tak nasdílela na Facebooku odvá?žné fotky? Dědeček si začal přes email psát s novým kamarádem, kterého objevil na internetu... Jak to dopadlo? ?Špatně...? "Kamarád" zkopíroval fotky na web Roztahovačky a holka měla ostudu, z dědy zase ?kyber?šmejd? vytáhl desetitisíce. Přitom oba tyto příběhy mohly dopadnout úplně jinak, lépe.

Právě tématice bezpečí online se bude věnovat tisková konference, která se k přílež?itosti Mezinárodního dne bezpečnějš?ího internetu 2015 uskuteční v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 10. února od 10 hodin.

 O problematice pohovoří ředitel Národního centra bezpečnějš?ího internetu Jiří Palyza, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr vnitra Milan Chovanec.

Motto letoš?ního,12. ročníku mezinárodní kampaně Safer Internet Day zní: ?"Vytvořme společně lep?ší internet..." ??Cílem je zviditelnit myš?lenku bezpečnějš?ího už?ívání internetu i dalš?ích moderních technologií, předev?ším dětmi a seniory. Právě spolupráce těchto dvou z hlediska znalostí online prostředí odliš?ných generací se můž?e ukázat jako klíčová v cestě za bezpečnějš?ím internetem.


KDY 10. února 2015 v10:00
KDE Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
KDO - Michaela Marksová (ministryně práce a sociálních věcí)

- Milan Chovanec
(ministr vnitra)

- Jiří Palyza
(ředitel Národního centra bezpečnějš?ího internetu)
TÉMATA KONFERNCE Kyberš?ikana, kyberš?mejdi, prevence online kriminality, certifikace ?škol eSafety label, projekt Kraje pro bezpečněj?ší internet, Codeweek, iSejf


Svoji účast prosím potvrďte na:

email: huk@saferinternet.cz

nebo na tel.: +420 702 013 227 nejpozději do pondělí 9. února 2015.

Uzávěrka pro registrace je v17:00. Usnadníte nám tímto organizaci tiskové konference.


20.01.2015
Česká spořitelna spolupracovala s Policií ČR na zadržení tříčlenné cizojazyčné skupiny padělatelů platebních karet.
K zadržení pachatelů Policií ČR došlo 20. prosince 2014 právě v době, kdy prováděli další skimming na bankomatech České spořitelny. Na území Prahy byla odhalena jejich kompletně vybavená padělatelská dílna.

Více informací na stránkách Spořitelny.

19.01.2015
Zveme Vás na 23. konference SECURITY 2015

Kdy: středa 18. února 2015
Kde: Clarion Congress Hotel Prague, Freyova 33, Praha 9 - Vysočany

Konference tradičně proběhne paralelně ve dvou sálech s rozdílným programem. Účastníci mohou volně přecházet a sestavit si tak vlastní program, který plně vyhovuje jejich zájmům.

Manažerský sál (celkem 12 prezentací ve čtyřech tematických blocích):
  • Vizionáři - Velké změny přede dveřmi
  • Dokumentace, digitalizace a bezpečnost
  • Internetové fraudy trojím pohledem
  • Internetové fraudy pohledem bank

Technický sál (celkem 12 prezentací ve čtyřech tematických blocích):
  • SCADA security
  • Anonymita v síti
  • Biometrie
  • Bezpečnost mobilních zařízení


Na konferenci vystoupí hned několik světových zvučných jmen. Letošní ročník tak nabízí jeden z nejsilnějších a nejlépe obsazených programů za poslední roky!

V programu nemají prostor komerční (obchodně-marketingové) prezentace. Za dobu své existence si konference našla mnoho stálých účastníků mezi odbornou veřejností ze státní i soukromé sféry a každoročně oslovuje další IT odborníky věnující se oblasti bezpečnosti ICT. Svojí velikostí patří mezi největší security akce na našem území. Také v letošním roce se očekává více než tři sta posluchačů.

Držitelé certifikací CGEIT, CISA, CISM, CRISC si mohou za účast započítat CPE hodiny.


Více informací o konferenci včetně podrobného programu, výši účastnického poplatku a možnosti on-line registrace najdete na konferenčním webu http://www.aec.cz/konference.

Zde také naleznete archív minulých ročníků včetně fotogalerií, reportáží a dalších užitečných informací.

Věřím, že pro Vás bude účast na konferenci přínosná a poskytne Vám mnoho užitečných informací a podnětů pro Vaše budoucí pracovní aktivity.


Děkuji a přeji Vám mnoho pracovních i osobních úspěchů


Za tým AEC

Igor Čech
Marketing Manager

23.12.2014

Přejeme radostné a spokojené prožití Vánoc,
hodně zdraví a štěstí po celý nový rok 2015
.

A také ať v poště nacházíte co nejméně spamu a jiné havěti!

Generální partner

E S E T - ENJOY SAFER TECHNOLOGY

Naši partneři

Týdny mediálního vzdělávání - NA PRAVDĚ ZÁLEŽÍ
Projekt E-Bezpečí
MANIPULÁTOŘI.CZ
Internetem Bezpečně
Konference SECURITY
Hustej INTERNET
NEŠLAPE.CZ - NEŠLAPE Vám počítač? Odvirování PC, zrychlení počítače, ...
Viry.cz
PARANOIA.CZ
AVAST!
Check Point
Safer Internet
ToolStore - Nářadí, nástroje, pomůcky, nože, kvalitní rukavice

Podpořte nás

Bitcoin:
Bitcoin: 183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn
Bitcoin adresa:
183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn

Ikona pro Vás

HOAX.cz

Hoax.cz je archivován

WebArchiv - archiv českého webu

Doporučujeme

ZvolSi INFO - Surfařův průvodce po internetu
No More Ransom! Dekryptovací nástroje.
Právě dnes
RigoloKids - kvalitní dětské oblečení a doplňky z prémiových materiálů
Antivirové centrum
ER.cz - Přesměrování pro Váš web zdarma
CZilla
soom.cz
IMPROVE ACADEMY s.r.o.
Holičství, pánské kadeřnictví v Třebíči
Včelařství Špaček - kvalitní med a včelí produkty
Jógové studio Marcel Třebíč Havlíčkovo náb. 37
JÓGA TŘEBÍČ Jógové centrum v Třebíči.
Jóga s Pepou pro začátečníky a pokročilé