Rychlé vyhledávání

Reklama

LEPTOSPIRÓZA - ZÁKLADNÍ HYGIENA

První výskyt: 05.2002

Text hoaxu

Slovenská verze (2002):

Dostal som spravu, ktora sa mi zda dost pozoruhodna na to, aby som si dal tu namahu a prelozil ju do slovenciny:

Tema: Zakladna hygiena
Clanok uverejneny v Caducee - zdroj odbornych medicinskych informacii

Jedna osoba nedavno zahynula za absurdnych okolnosti. Jednu nedelu sa vybrala s priatelmi na vylet lodou, napoje v plechovkach dala do chladnicky na palube. Na druhy den, v pondelok, bola hospitalizovana v nemocnici, aby ju v stredu opustila - mrtva.
Pitva zistila, ze pricinou smrti bola \"akutna leptospiroza\" sposobena plechovkou, ktoru pouzila na lodi bez pohara.
Rozbor plechoviek potvrdil, ze boli infikovane potkanim mocom a teda \"leptospirou\".
Tato osoba pravdepodobne neumyla vrchnu cast plechovky pred tym, ako sa z nej napila a kedze ta bola kontaminovana suchym potkanim mocom, ktory obsahuje toxicke a smrtelne latky, vratane \"leptospiry\", ktora sposobuje \"leptospirozu\".

Napoje v plechovkach a ine potraviny su skladovane v skladoch, ktore su casto zaplienene hlodavcami a nasledne su dopravene k predajcom bez akehokolvek cistenia.
Vzdy ked nakupite plechovky, umyte pozorne vrchnu cast cistiacim prostriedkom a vodou predtym, ako ich date do chladnicky.
Podla studie realizovanej organizaciou INEMTO (Spanielsko), vrchne casti plechoviek su viac infikovane ako verejne toalety. Tato studia dokazuje, ze mnozstvo bacilov a bakterii na plechovkach je take velke, ze je nevyhnutne ich dobre umyt vodou a cistiacim prostriedkom.

Prosime o rozsirenie tejto informacie co najvacsiemu poctu ludi.
Pekny den vsetkym.

Sprava riaditelstva ludskych zdrojov Univerzitnej nemocnice v Zeneve vsetkym rozumnym ludom.


Česká verze (2005):

"... hlodavci...

Jedna osoba nedávno zahynula za absurdních okolnosti. V neděli se vydala s přáteli na výlet lodí, nápoje v plechovkách dala do chladničky na palubě. Druhý den, v pondělí, byla hospitalizována v nemocnici a opustila ji ve středu - mrtvá. Pitva zjistila, že příčinou smrti byla "akutní leptospiroza" způsobená plechovkou, kterou použila na lodi bez sklenice. Rozbor plechovek potvrdil, že byly infikované potkaní močí a tedy "leptospirozou"! Tato osoba pravděpodobně neumyla vrchní část plechovky před tím, než se z ní napila. A ta byla kontaminována suchou potkaní močí, která obsahuje toxické a smrtelné látky zvané "leptospiry", které způsobují "leptospirozu". Nápoje v plechovkách a jiné potraviny jsou na prodejnách skladovány ve skladech, které jsou často plné hlodavců a jsou pak následně dopravené k prodejcům bez jakéhokoliv čištění. Vždy když koupíte plechovku (nebo i konzervu), umyjte pozorně vrchní část čistícím prostředkem a vodou předtím než je dáte do ledničky. Podle studie realizované organizací INEMTO (Španělsko), jsou vrchní části plechovek infikované víc než veřejné toalety. Tato studie dokazuje, že množství bacilů a bakterií na plechovkách je tak velké, že je nevyhnutelné je dobře umýt vodou a čistícím prostředkem.
Prosíme o rozšíření této informace co největšímu počtu lidí !!!"


Česká mírně upravená verze (2007):

NEJEDNÁ SE O VTIP !!!!!!!!!!!!!!!
A proto pijme pivo lahvové.
Jedna osoba nedávno zahynula za absurdních okolnosti.
V neděli se vydala s přáteli na výlet lodí a nápoje v plechovkách dala do chladničky na palubě.
Druhý den, v pondělí,byla hospitalizována v nemocnici a opustila ji ve
středu - mrtvá.
Pitva zjistila, ze příčinou smrti byla "akutní leptospiroza"
způsobená plechovkou, kterou použila na lodi bez sklenice.
Rozbor plechovek potvrdil, že byly infikované potkaní močí a tedy
"leptospirozou"! Tato osoba pravděpodobně neumyla vrchní část
plechovky před tím, než se z ní napila. A ta byla kontaminována suchou potkaní močí,
která obsahuje toxické a smrtelné látky zvané "leptospiry".
Nápoje v plechovkách a jiné potraviny jsou skladovány ve skladech, které jsou
často plné hlodavců a jsou pak následně dopravené k prodejcům bez jakéhokoliv čištění.
Vždy když koupíte plechovky , umyjte pozorně vrchní část čistícím prostředkem a vodou předtím
než je dáte do ledničky.
Podle studie realizované organizací INEMTO (Španělsko) jsou vrchní části plechovek více
infikované než veřejné toalety.
Tato studie dokazuje, že množství bacilů a bakterií na plechovkách je tak velké,
že je nevyhnutelné je dobře umýt.
Prosíme o rozšíření této informace co největšímu počtu lidí!!!

Správa ředitelství lidských zdrojů v Univerzitní nemocnici v Ženevě všem rozumným lidem.


Česká upravená verze (2008):

Pití napojů z plechovek vás může stát život, což se už stává docela běžně a ačkoliv to zní absurdně, je to tak.
Bakterie, které se nacházejí na plechovkách, jsou smrtící a otvara se nazývá "akutní  leptospiroza". Nápoje v plechovkách a jiné, tomu podobné potraviny jsou skladovány ve skladech, které  jsou často plné hlodavců a jsou pak následně dopravené k prodejcům bez jakéhokoliv čištění.
Plechovky můžou být kontaminovány suchou potkaní močí, která obsahuje toxické a smrtelné látky zvané "leptospiry" a kdoví čím jestě.
Rozbor bakterií na plechovkách toto potvrdil. V případě, že plechovku po otevření přiložíte k ústům a obsah vypijete, je dobré po vypití pro jistotu napsat i závěť. Podle studie organizací INEMTO (Španělsko) jsou vrchní části plechovek více infikované než veřejné toalety. Pokud tedy plechovku řádně neomyjete čistícím prostředkem, (voda nestačí), což je velmi složité dodržet díky zářezům vedoucím podél celé horní části plechovky a taky těsně kolem víčka neboli otvírače, je to stejné, jako byste olízli prkénko veřejných záchodků po týdenním používáním.
Veřte, nejlepší jak se tomu všemu vyhnout, je obsah plechovky přelít do sklenice a UŽ VŮBEC NEDÁVAT Z PLECHOVKY NAPÍT DĚTEM !!!!

Red Bul vám asi nedá křídla, ale může vám dát něco, co vás do nebe taky dostane a možná mnohem rychleji, než si přejete !
 

Původní francouzská (2002):

Subject: Hygicne de base...
ARTICLE PARU SUR CADUCEE,SOURCE D\'INFORMATION PROFESSIONNELLE DANS LE SECTEUR MEDICAL (MESSAGE DE SANTE PUBLIQUE):
Une personne est morte récemment dans des circonstances absurdes.Elle était partie en bateau avec des amis,un dimanche,et avait mis des canettes de boisson dans le réfrigérateur du bateau. Le lendemain,lundi,elle était internée au CHU pour en ressortir le mercredi,morte. L\'autopsie a révélé qu\'il s\'agissait d\'une Leptospirose fulgurante causée par une canette de boisson qu\'elle avait prise,sans verre,sur le bateau.
L\'examen des canettes a confirmé qu\'elles étaient infectées par de l\'urine de rat et donc de leptospiras.
La personne en question n\'a probablement pas nettoyé la partie superieure de la canette avant de la boire et celle-ci était contaminée par de l\'urine de rat scche,qui contient des substances toxiques et mortelles,dont la leptospiras,qui provoque la leptospirose.
Les boissons en canettes et autres aliments de conditionnement similaire sont stockés dans des entrepots qui sont souvent infestés de rongeurs et sont ensuite transportés jusqu\'rleur lieu de vente sans faire l\'objet d\'un quelconque nettoyage.
Chaque fois que vous achetez une canette,lavez consciencieusement la partie supérieure avec de l\'eau et un détergent avant de la mettre au réfrigérateur.
Suivant un étude réalisée par INMETO(Espagne),le couvercle des canettes de boissons sont plus contaminés que les toilettes publiques. L\'étude montre que la quantité de germes et de bactéries sur les couvercles des canettes est telle qu\'il est indispensable de bien les nettoyer avec de l\'eau et un détergent.
Pricre de diffuser cette information r un maximum de gens.

Bonne journée r tous.

Reçu de la direction des ressources humaines de l\'hopital universitaire de Gencve.

A bon entendeur..

Obrázková verze šířeného hoaxu.

Poznámka redaktora

Dostal jsem pár dotazů, které se dají stručně shrnout do jedné otázky:
Leptospiróza je skutečná nemoc, tak co je na té zprávě HOAXovýho?

Začnu nejdřív tím, co je na té zprávě pravdivýho:
Leptospiróza skutečně existuje. Na stránkách CBMI-ČVUT najdete krásný popis, který je i pro laika srozumitelný.
Na tuto nemoc je možné i umřít - smrtnost může dosáhnout 5-10 % .
Nosičem - zdrojem jsou potkani, ale mohou to být i jiná divoce žijící nebo i domácí zvířata.
Jednou z několika možností přenosu je přímým kontakt s močí nebo tkání infikovaných hlodavců .
Kde vidím ve zprávě rozpory nebo nepřesnosti:
Podle výše uvedeného zdroje jsou leptospiry citlivé na vysušení, přitom v textu šířené zprávy se píše "bola kontaminovana suchym potkanim mocom..."
Inkubační doba je obvykle 10 dní, s rozpětím 4-20 dní - text zprávy: "druhy den, v pondelok, bola hospitalizovana v nemocnici..."
Podle dalších informacích, které jsem našel, je mnohem větší pravděpodobnost nákazy při koupání ve stojatých vodách, pitím infikované vody nebo umytím potravin infikovanou vodou.
V žádném případě to neznamená, že bychom měli pít ze špinavých plechovek nebo zanedbávat základní hygienické návyky!

Co je na tý zprávě "hoaxovýho":
"Hoaxovýho" nebo spíš "spamovýho" je hlavně výzva k hromadnému rozesílání. Jestliže si myslíte, že by tuto informaci se potřeboval dozvědět některý Váš známý, můžete mu ji přeposlat. Třeba Vám odpoví, že ji už také několikrát dostal.
Zpráva opět obsahuje všeobecné informace - někde / někdo (ve Francii, Španělsku či Itálii?)
Všeobecně se opírá o "důvěryhodnodné zdroje". Nikde není přesný odkaz na článek nebo datum jeho vydání. Chybí také přesnější odkazy na výsledky studií.
Obdobná varování v mailu spousta lidí ignoruje nebo při větším počtu obdržených zpráv reaguje i podrážděně. A vlastně, ani není se čemu divit! O člověku, který umí ovládat e-mail, by se snad dalo předpokládat, že zná základní hygienické návyky. A ne, že ho budeme o nich poučovat!

Vyjádření odborníka nebo zainteresované osoby

Vyjádření k tomuto hoaxu:
RNDr. Kamil Zitek
Vedoucí Národní referenční laboratoře pro leptospiry

Vážený pane,
oklikou se ke mně dostal dnes dopoledne (19.6.2002) Váš "dotaz na zprávu o leptospiróze".
Specializuji se na sledování této nákazy v naší populaci a samozřejmě mi neunikla ta další "novinářská bomba", které dnes a denně zaplavují naše mediální prostředky, zejména typu Blesk a Super, na které potom musí reagovat "aktuálně" i dalsí "nebulváry", včetně vyjadřování našich epidemiologů na TV obrazovce. Znáte to. Tyto zaručené "bomby" nejsou však jen ze zdravotnictví.

Jsem plně na Vasí straně, protože předmětná zpráva o smrtelném nebezpečí "z plechovky" je ojedinělou formou cesty přenosu onemocnění, které hrozí všude tam, kde je člověk v kontaktu s leptospirami kontaminovanou močí hlodavcu (jako hlavních rezervoárových zvířat této přírodně ohniskové zoonózy) nebo dalších zvířat přímo, nebo nepřímo, když je pozitivní močí kontaminována voda, vlhká půda, mech a podobně. Nejvíce rizikové jsou rekreační aktivity člověka (koupání v přírodě, vodní sporty atd.) a profesionální nákazy (deratizátoři, čističi stok, ošetřovatelé zvířat, řezníci, lovci atd.)

Ve všech komentářích však chyběla zásadní věc, asice že k nákaze může dojít pouze tehdy, pokud jsou pohyblivé spirochéty-leptospiry (bakterie) ve vlhkém-vodním prostředí. Vysušením prostredí (loužička moči, vodní zdroj) bakterie nenávratne hynou.

Co se týče epidemiologie leptospirózy u nás, zaznamenáváme celkově snižující se trend výskytu tohoto onemocnení u lidí za posledních 40 let s tím, že dochází k sezónním epidemiím zejména při periodickém přemnožení drobných hlodavců (riziko přírodních ohnisek nákazy), nebo například po povodních v roce 1997, kdy normálně hlášená incidence se u nás 3-5 krát zvýsila (včetně 4 úmrtí u osob pracujících v povodňových situacích, záchranářů a majitelů domků čistících zaplavené sklepy). V loňském roce(2001) bylo u nás hlášeno v EPIDAT 100 případů onemocnění (t.j. 1 na 100 000 obyvatel), z toho dvě onemocnění byla smrtelná. Většina onemocnění probíhá pod lehčí formou tzv. "letních chripek", těžké klinické formy tzv. Weilovou žloutenkou jsou známy u imunologicky oslabených jedinců (dětí, starých lidí, alkoholiků), kde smrt pacienta způsobí orgánová selhání (jater, ledvin, srdce a pod.), při opožděném podávání antibiotik v důsledku nesprávné diagnózy (najasné etiologie).
Myslím, že jsem Vám krátce a dostatečně osvětlil problematiku leptospirózy, v opačném případě se zastavte u nás osobně, mám k dispozici světovou odbornou literaturu.

Pěkné léto přeje a zdraví

Kamil Zitek
Vedoucí Národní referenční laboratoře pro leptospiry
Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Státní zdravotní ústav
Srobárova 48
100 42 Praha 10-Vinohrady
(vedle Vinohradské fak.nemocnice).

Doplňující odkazy


Adresa stránky: http://www.hoax.cz/hoax/leptospiroza---zakladni-hygiena/
Alternativní odkaz: http://www.hoax.cz/index.php?section=hoax&action=hoax_detail&id=7

Naši partneři

Týdny mediálního vzdělávání - NA PRAVDĚ ZÁLEŽÍ
Projekt E-Bezpečí
MANIPULÁTOŘI.CZ
Internetem Bezpečně
Konference SECURITY
Hustej INTERNET
NEŠLAPE.CZ - NEŠLAPE Vám počítač? Odvirování PC, zrychlení počítače, ...
Viry.cz
PARANOIA.CZ
AVAST!
Check Point
Safer Internet
ToolStore - Nářadí, nástroje, pomůcky, nože, kvalitní rukavice

Podpořte nás

Bitcoin:
Bitcoin: 183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn
Bitcoin adresa:
183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn

Ikona pro Vás

HOAX.cz

Hoax.cz je archivován

WebArchiv - archiv českého webu

Doporučujeme

ZvolSi INFO - Surfařův průvodce po internetu
No More Ransom! Dekryptovací nástroje.
Právě dnes
RigoloKids - kvalitní dětské oblečení a doplňky z prémiových materiálů
Antivirové centrum
ER.cz - Přesměrování pro Váš web zdarma
CZilla
soom.cz
IMPROVE ACADEMY s.r.o.
Holičství, pánské kadeřnictví v Třebíči
Včelařství Špaček - kvalitní med a včelí produkty
Jógové studio Marcel Třebíč Havlíčkovo náb. 37
JÓGA TŘEBÍČ Jógové centrum v Třebíči.
Jóga s Pepou pro začátečníky a pokročilé