Sůl nad zlato aneb písek, sklo a hoax
21.01.2015
Od konce minulého týdne se množí dotazy a informace o kolující neuvěřitelné zprávě. O co v ní jde? "Zednářstvo" se nám snaží velice záludným a zákeřným způsobem ublížit.
Cituji část textu kolující fámy:
"Ve firmách, kde se sůl mele a vy ji dostanete v obchodech ke koupi již semletou v sáčcích, se dělá tento následující mix, kterým se plní sáčky s názvem: Kuchyňská sůl. Tento mix je: 1/3 soli, 1/3 rozemletého písku (!) a 1/3 rozemletého skla (!!!). "
Jak zákeřné ;-) A co se tímto údajným mixem má docílit?
Cituji opět z kolujícího textu:
"...zednářstvo, které stojí za tímto ďábelským činem, tak moc dobře ví, co je v populaci důvodem tak hojného výskytu vysokého či alespoň zvýšeného cholesterolu v krvi: tím se totiž vaše tělo brání, aby rozemleté sklo nerozřezalo vaše cévy (!) a proto produkuje do krve zvýšené množství cholesterolu, aby tento pokryl vnitřní stěny vašich cév a nedocházelo k jejich až tak drastickému poškozování!
Kromě toho: rozemletý písek ze "soli" se v cévách usazuje, a odtud zase pramení tak hojný výskyt infarktů, nejrůznějších cévních příhod a nejrůznějších problémů vašich orgánů..."
Zmiňovaný hoax koluje zatím ve dvou verzích. Obyčejný text v e-mailu nebo jako přiložený dokument s názvem Sul_nad_zlato.doc, který kdosi vytvořil během 5 minut dne 7.1.2015 v 18:06 (tedy alespoň podle informací ve vlastnostech dokumentu).
V tomto dokumentu lze také dohledat odkaz na pravděpodobný zdroj a to na tomto blogu, kde je možné si přečíst celý článek ze dne 6.1.2015.
Pro věřící nebo nevěřící mohu doporučit jednoduchý testík:
Zkuste rozpustit zmiňovanou Kuchyňskou sůl v dostatečném množství vody = na 1kg soli použít 3 litry vody. Proč tolik vody? Protože rozpustnost kuchyňské soli ve vodě je 35g/100 ml (správný zápis 35g/100g).
Kdyby bylo rozesílané varování pravdivé, měla by se rozpustit pouze 1/3 množství z kilogramového pytlíku kuchyňské soli a zbytek zůstat jako usazenina.
Více se o soli si můžete dočíst třeba na Wikipedi.
Na závěr by asi nejenom mě zajímalo vyjádření Solných mlýnů, pokud se ovšem touto absurditou hodlají zabývat.
Doplněno: Prohlášení o kvalitě soli vyráběné v závodech K+S Czech Republic a.s. naleznetezde.
Doplněno(19.3.2015):
Stanovisko SZPI na stránkách Potraviny na pranýři:
SZPI v letech 2012 až 2014 do laboratoře odebrala 23 vzorků jedlé soli (tedy soli běžné, kuchyňské).
Z těchto vzorků nevyhověly dva. Jeden nesplňoval požadavky na obsah jódu a druhý na minerální příměsi pocházející přímo ze soli. Nebyly nalezeny žádné příměsi typu písek ani rozemleté sklo.
Část soli se nerozpustí
Ve zprávě je zmiňováno, že se část soli nerozpouští. Jde ale o to, v jakém množství vody spotřebitel sůl rozmíchává. Rozpustnost soli ve vodě je přibližně 35 g soli ve 100 ml vody. Pokud tedy rozpouštíte například 100 g soli, měla by se rozpustit ve 285 ml vody.
Požadavky na sůl
Jedlá sůl je krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obohacená případně potravním doplňkem (potravním doplňkem může být fluor nebo jód).
Součástí produktu "jedlá sůl" mohou být kromě chloridu sodného i jiné látky, a to maximálně 3 % množství v balení soli.
Cituji část textu kolující fámy:
"Ve firmách, kde se sůl mele a vy ji dostanete v obchodech ke koupi již semletou v sáčcích, se dělá tento následující mix, kterým se plní sáčky s názvem: Kuchyňská sůl. Tento mix je: 1/3 soli, 1/3 rozemletého písku (!) a 1/3 rozemletého skla (!!!). "
Jak zákeřné ;-) A co se tímto údajným mixem má docílit?
Cituji opět z kolujícího textu:
"...zednářstvo, které stojí za tímto ďábelským činem, tak moc dobře ví, co je v populaci důvodem tak hojného výskytu vysokého či alespoň zvýšeného cholesterolu v krvi: tím se totiž vaše tělo brání, aby rozemleté sklo nerozřezalo vaše cévy (!) a proto produkuje do krve zvýšené množství cholesterolu, aby tento pokryl vnitřní stěny vašich cév a nedocházelo k jejich až tak drastickému poškozování!
Kromě toho: rozemletý písek ze "soli" se v cévách usazuje, a odtud zase pramení tak hojný výskyt infarktů, nejrůznějších cévních příhod a nejrůznějších problémů vašich orgánů..."
Zmiňovaný hoax koluje zatím ve dvou verzích. Obyčejný text v e-mailu nebo jako přiložený dokument s názvem Sul_nad_zlato.doc, který kdosi vytvořil během 5 minut dne 7.1.2015 v 18:06 (tedy alespoň podle informací ve vlastnostech dokumentu).
V tomto dokumentu lze také dohledat odkaz na pravděpodobný zdroj a to na tomto blogu, kde je možné si přečíst celý článek ze dne 6.1.2015.
Zkuste rozpustit zmiňovanou Kuchyňskou sůl v dostatečném množství vody = na 1kg soli použít 3 litry vody. Proč tolik vody? Protože rozpustnost kuchyňské soli ve vodě je 35g/100 ml (správný zápis 35g/100g).
Kdyby bylo rozesílané varování pravdivé, měla by se rozpustit pouze 1/3 množství z kilogramového pytlíku kuchyňské soli a zbytek zůstat jako usazenina.
Více se o soli si můžete dočíst třeba na Wikipedi.
Na závěr by asi nejenom mě zajímalo
Doplněno: Prohlášení o kvalitě soli vyráběné v závodech K+S Czech Republic a.s. naleznete
Stanovisko SZPI na stránkách Potraviny na pranýři:
SZPI v letech 2012 až 2014 do laboratoře odebrala 23 vzorků jedlé soli (tedy soli běžné, kuchyňské).
Z těchto vzorků nevyhověly dva. Jeden nesplňoval požadavky na obsah jódu a druhý na minerální příměsi pocházející přímo ze soli. Nebyly nalezeny žádné příměsi typu písek ani rozemleté sklo.
Část soli se nerozpustí
Ve zprávě je zmiňováno, že se část soli nerozpouští. Jde ale o to, v jakém množství vody spotřebitel sůl rozmíchává. Rozpustnost soli ve vodě je přibližně 35 g soli ve 100 ml vody. Pokud tedy rozpouštíte například 100 g soli, měla by se rozpustit ve 285 ml vody.
Požadavky na sůl
Jedlá sůl je krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obohacená případně potravním doplňkem (potravním doplňkem může být fluor nebo jód).
Součástí produktu "jedlá sůl" mohou být kromě chloridu sodného i jiné látky, a to maximálně 3 % množství v balení soli.