Rychlé vyhledávání

Reklama

ICE kontakty v mobilu - In Case of Emergency

První výskyt: 7.2005

Text hoaxu

Verze 1 slovenská

Záchranári a zdravotníci si všimli, že pri dopravných a iných nehodách majú zranení pri sebe zvyčajne mobilný telefón. Pri záchranných akciách však cudzie osoby nevedia, koho z dlhého telefónneho zoznamu majú kontaktovať.
Personál záchrannej a rýchlej zdravotnej pomoci preto navrhuje, aby každý mal v telefónnom zozname na svojom mobile rozpoznateľný zoznam kontaktných osôb pre prípad núdze.
Medzinárodne uznaný pseudonym je ICE (In Case of Emergency). Pod týmto menom by sme vo svojom mobile mali uviesť telefónne číslo a osobu, ktorú v prípade núdze môže kontaktovať polícia, záchranná zdravotná alebo požiarna služba.
Ak chcete ako núdzový kontakt uviesť viacero osôb, použite pseudonymy man ICE1, ICE2, ICE3 atď. Je to jednoduché a nič to nestojí, a môže pritom zachrániť život. Pošlite prosím túto správu aj ďalej svojim známym, aby sa tento nápad globálne ujal.


Verze 2 česká

 Záchranáři a zdravotníci si všimli, že při dopravních a jiných nehodách  mají zranění při sobě  mobilní telefon.
 Při záchranných akcích však cizí osoby nevědí, koho z dlouhého  telefonního seznamu mají kontaktovat.
 Personál záchranné a rychlé zdravotní pomoci proto navrhuje, aby každý  měl v telefonním seznamu na svém mobilu rozpoznatelný seznam kontaktních  osob pro případ nouze.
 Mezinárodně uznaný pseudonym je ICE (In Case of Emergency).
 Pod tímto jménem bychom ve svém mobilu měli uvést telefonní číslo a  osobu, kterou v případě nouze může kontaktovat policie, záchranná zdravotní a nebo požární služba.
Když chcete jako nouzový kontakt uvést více osob, použijte pseudonymy  ICE1, ICE2, ICE3 atd.
 Je to jednoduché a nic to nestojí, ale může  zachránit život.
 Pošlete prosím tuto zprávu  dál svým známým, aby se tento nápad  globálně ujal.


Verze 3 česká r. 2010

 Důležité upozornění vydané Červeným křížem a záchrannými organizacemi: Záchranáři a řidiči ambulance si všimli, že u dopravních nehod má většina zraněných u sebe mobilní telefon. U zraněných osob, se kterými nelze komunikovat, ale zásahové síly neví, koho by měli z dlouhého seznamu adres kontaktovat.
Řidiči a lékaři záchranné služby tedy navrhli, aby každý zadal do svého adresáře v mobilu osobu, kterou je třeba kontaktovat v nouzovém případě, pod tou samou zkratku.
Mezinárodně uznávaná zkratka je: ICE = In Case of Emergency
Pod touto zkratkou zaznamenejte telefonní číslo osoby, která bude v případě nouze kontaktována policií, hasiči či první pomocí.
Pokud chcete kontaktovat více osob, potřebujete ICE1, ICE2, ICE3 atd. Pošlete prosím toto hlášení všem kamarádům a známým, aby tato zkratka nalezla celosvětové uplatnění!

Vyjádření odborníka nebo zainteresované osoby

Dobrý den,

dle konzultace s našimi lékaři se nejedná o žádnou mezinárodně uznávanou akci. Informace o  kampani "ICE" máme též jen z internetových zdrojů.  Pro případ nouze a nutného kontaktu s příbuznými doporučujeme uvádět v mobilu spíše označení máma, táta, babička apod.

Hezký den

Jiřina Ernestová
tiskové oddělení ZZS HMP - ÚSZS



Dobrý den,

z našeho pohledu je to spíš zbytečnost.

Záchranná služba na výjezdu nevolá příbuzným, nemá k tomu žádný důvod.
Úkolem záchranné služby je co nejrychleji poskytnout zdravotní péči, a v tom nám telefonáty s příbuznými nijak nepomohou. Zraněného v bezvědomí co nejlépe a nejrychleji ošetříme a odvezeme do nemocnice - to je naše priorita; kontakt s rodinou obstarává až personál v nemocnici, případně policie. Pokud je třeba např. zajistit nějaký majetek pacienta, který nejde vzít s sebou a o nějž se nemůže postarat jiný člen rodiny, soused apod., je to opět starostí policie. Pokud je třeba sdělit rodině špatnou zprávu, bylo by volání na mobilní telefon z výjezdu s ohledem na časovou a informační nouzi i neetické a necitlivé ("tady záchranná služba, asi vám umřel nějaký příbuzný, co vás má v mobilu jako kontakt pro případ nouze, nevíme, jak se jmenuje, ani na co umřel"). Proto tuto situaci zpravidla také řeší policie, a to osobním kontaktem, nikoli po telefonu.

(Je možné, že by jasně označený kontakt v telefonu mohl být přínosný pro personál nemocnic nebo právě pro policii. Ani v tom případě by to asi nezachránilo životy, jen by se v mobilu lépe hledalo, komu dát zprávu, a patrně by se také předešlo situaci, kdy by personál nemocnice kontaktoval příbuzného, kterého by pacient, kdyby býval byl při vědomí, rozhodně informovat nechtěl - manžel v rozvodovém řízení, nezletilé dítě apod. Čili nápad možná z principu dobrý, jen není použitelný pro nás.)

Zdraví

JUDr. Renata Píbilová
právník
ZZS kraje Vysočina, p. o.



Vážení

Jedna z verzí této řetězové zprávy je šířena mým jménem elektronickou cestou. Tuto zprávu jsem nikdy nevytvořila a ani nešířila. Upozornění klientům ZP MV ČR bylo zveřejněno ZDE. Nicméně využívám i této cesty k informování všech.

Děkuji a přeji hezký den.

S pozdravem

Marta Dušková
vedoucí marketingu
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

Doplňující odkazy


Adresa stránky: http://www.hoax.cz/hoax/ice-kontakty-v-mobilu---in-case-of-emergency/
Alternativní odkaz: http://www.hoax.cz/index.php?section=hoax&action=hoax_detail&id=915

Naši partneři

Týdny mediálního vzdělávání - NA PRAVDĚ ZÁLEŽÍ
Projekt E-Bezpečí
MANIPULÁTOŘI.CZ
Internetem Bezpečně
Konference SECURITY
Hustej INTERNET
NEŠLAPE.CZ - NEŠLAPE Vám počítač? Odvirování PC, zrychlení počítače, ...
Viry.cz
PARANOIA.CZ
AVAST!
Check Point
Safer Internet
ToolStore - Nářadí, nástroje, pomůcky, nože, kvalitní rukavice

Podpořte nás

Bitcoin:
Bitcoin: 183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn
Bitcoin adresa:
183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn

Ikona pro Vás

HOAX.cz

Hoax.cz je archivován

WebArchiv - archiv českého webu

Doporučujeme

ZvolSi INFO - Surfařův průvodce po internetu
No More Ransom! Dekryptovací nástroje.
Právě dnes
RigoloKids - kvalitní dětské oblečení a doplňky z prémiových materiálů
Antivirové centrum
ER.cz - Přesměrování pro Váš web zdarma
CZilla
soom.cz
IMPROVE ACADEMY s.r.o.
Holičství, pánské kadeřnictví v Třebíči
Včelařství Špaček - kvalitní med a včelí produkty
Jógové studio Marcel Třebíč Havlíčkovo náb. 37
JÓGA TŘEBÍČ Jógové centrum v Třebíči.
Jóga s Pepou pro začátečníky a pokročilé