Rychlé vyhledávání

Reklama

Proč neplatit pokuty

První výskyt: 07.2004

Text hoaxu

Verze 1

Ahoj kamaradi,

vite, ze vubec nemusite platit pokuty za "primerene" rychlou jizdu? Taky jsem se to dozvedela nedavno a reknu Vam, ze me mrzi, ze jsem tem bidakum zelenejm dala peníze za neco na co vubec nemaji ze zakona pravo.

V zakone c.361/2000 o pozemnich komunikacich je sice napsano, ze mame povinnost jezdit v obci 50km/hod., na okresce 90 km/hod. a na dalnici max 130 km/hod..
Jenze kluci zeleni nas muzou pokutovat jen za prestupek. A v prestupkovem zakone c. 200/1990 je prestupek definovan jako prekroceni rychlosti v obci o 30 km/hod a mimo obec o 50 km/hod.

Jojo, to je ta nase legislativa. Takze, když se fakt budete mirnit a v obci pojedete do 79km/hod, na okresce do 119 km/hod a na dalnici do 179 km/hod, tak jim nemusite davat nic a misto penez vyhozenych za pokutu zajit radsi na zmrzku.
Overovala jsem si to u naší pravnicky a je to skutecne tak. Opet zase stat spoleha na to, ze nezname dobre zakony. Jo a kdyby Vam chteli argumentovat tim, ze cela tato vec je osetrena v nejake vyhlasce, tak to klidne mmuze byt, ale zákon je vyhlasce nadrazen. Tak a mají smulu. Ted uz jen pripravit lekarnicky, technicky stav vozidla, aby si rozcileni "nelecili" na necem jinem.

Tak a hura na rychlejsi, ale stále bezpecnou jizdu


Verze 2

Neplaťte pokuty...!
 
Víte, že vůbec nemusíte platit pokuty za "přiměřeně" rychlou jízdu?
Taky jsem se to dozvěděla nedávno a řeknu Vám, že mě mrzí, že jsem těm bídákům zeleným dala peníze za něco na co vůbec nemají ze zákona právo. V zákoně č.361/2000 o pozemních komunikacích je sice  napsáno, že máme povinnost jezdit v obci 50 km/hod., na okresce 90 km/hod. a na dálnici max 130 km/hod.. Jenže kluci zelení nás můžou pokutovat jen za přestupek. A v přestupkovém zákoně č.200/1990 je přestupek definován jako překročeni rychlosti v obci o 30 km/hod a mimo obec o 50 km/hod. Jo jo, to je ta naše legislativa. Takže, když se fakt budete mírnit a v obci pojedete do 79km/hod, na okresce do 119 km/hod a na dálnici do 179 km/hod, tak jim nemusíte dávat nic a místo peněz vyhozených za pokutu zajít radši na zmrzlinu.
Ověřovala jsem si to u naší právničky a je to skutečně tak. Opět zase stát spoléhá na to, že neznáme dobře zákony. Jo a kdyby Vám chtěli argumentovat tím, že celá tato věc je ošetřena v nějaké vyhlášce, tak to klidně může být, ale zákon je vyhlášce nadřazen. Tak a mají smůlu. Teď už jen připravit lékárničky, technický stav vozidla, aby si rozčilení "neléčili" na něčem jiném.Tak a hurá na rychlejší, ale stále bezpečnou jízdu.
 


Obrázková verze šířeného hoaxu

Poznámka redaktora

Zpráva se šíří mnoho let a za tu dobu došlo ke změnám zákonů, ale rada nikdy nebyla pravdivá! Obsahovala nepřesný a zavádějící text!

Citovala částečně jeden odstavece paragrafu zákona České národní rady č. 200/1990 Sb. o přestupcích, kde byl popisován postih za rychlou jízdu nad určité limity. Ovšem v jiném odsttavci byly definovány další přestupky, včetne překročení stanovené rychlosti pod výše uvedené limity.

Tento zákon se časem měnil, ale vždy v něm byl ošetřen přestupek za jakékoliv překročení rychlosti. Navíc zákon přestal platit k 1.7.2017 a nahradil ho zákon č. 250/2016 Sb. o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich.




Obrázková verze šířeného hoaxu odkazuje na článek Přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu – dopravní přestupky ze dne 24.11.2003 na serveru epravo.cz.
Je v něm opravdu odstavec, kde jsou specifikované limity překročení rychlosti, ale pozorný čtenář, který četl článek až dokonce se dozvěděl, že:"Přestupku se v neposlední řadě dopustí i ten, kdo jiným než výše uvedeným jednáním poruší zákon o provozu na pozemních komunikacích. Tento dopravní přestupek je trestán pokutou do 2.000 Kč (v blokovém řízení maximálně částkou do 1.000 Kč)."




Níže jsou komentáře k hoaxu podle toho, jak se měnil zákon o přestupcích

Stav v roce 2004:

V zákoně 200/1990 o přestupcích v § 22 odstavci 1a) se sice píše:

Přestupku se dopustí ten, kdo

a) jako řidič motorového vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním zákonem
(č. 361/2000) nebo dopravní značkou o více než 30 km/h v obci nebo o 50 km/h mimo obec
,

ale v šířené zprávě se autor nezmiňuje o odstavci 1f:

f) jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až e), poruší zvláštní zákon. (č. 361/2000).

Protože v zákoně 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích v § 18 je stanovena maximální rychlost jízdy dojde jejím překročením k porušení tohoto zákona a tím k naplnění podmínky §22 odstavce 1f) zákona 200/1990.

Pozdějšími úpravami došlo ke změně (rok 2007):

§ 22 odstavec f) při řízení vozidla

2. překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním právním předpisem nebo dopravní značkou v obci o 40 km.h-1 a více nebo mimo obec o 50 km.h-1 a více,

3. překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním právním předpisem nebo dopravní značkou v obci o 20 km.h-1 a více nebo mimo obec o 30 km.h-1 a více,

4. překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním právním předpisem nebo dopravní značkou v obci o méně než 20 km.h-1 nebo mimo obec o méně než 30 km.h-1 ,


a příslušný bod ošetřující ostatní přestupky podle zákona o provozu na pozemních komunikacích:

l) jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až k), poruší zvláštní právní předpis3f).

právní předpis 3f) Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů.

Z

Vyjádření odborníka nebo zainteresované osoby

Vyjádření k trestání překročení nejvyšší dovolené rychlosti (rok 2004)

Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích stanoví v § 18 odst. 1 písm. 3, že řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg a autobusu smí jet mimo obec rychlostí nejvýše 90 km.h-1; na dálnici a silnici pro motorová vozidla rychlostí nejvýše 130 km.h-1. Řidič jiného motorového vozidla smí jet rychlostí nejvýše 80 km.h-1.

Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích postihuje veškerá porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích, přičemž nejzávažnější překročení tohoto zákona vyjmenovává samostatně. Takovým případem je i ustanovení § 22 odst. 1 písm. a), kde se říká, že přestupku se dopustí ten, kdo jako řidič motorového vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zákonem č. 361/2000 Sb. nebo dopravní značkou o více než 30 km/hod. v obci nebo o 50 km/hod mimo obec.

Méně závažné porušení zákona č. 361/2000 Sb. je postižitelné podle ustanovení § 22 odst. 1 písm. f), které říká, že se přestupku dopustí ten, kdo jiným jednáním, než které je uvedeno samostatně jako závažnější delikt, poruší zákon. Zákonodárce vzhledem k nižší společenské nebezpečnosti takového jednání stanoví i nižší horní hranici pokuty, kterou lze za takový přestupek udělit.

V případě závažnějšího porušení zákona (viz § 22/1a) je možno uložit v blokovém řízení pokutu do výše 2.000 Kč, v méně závažném případě (viz § 22/1f) do 1.000 Kč.


por. Bc. Lucie Uhlířová
tiskové oddělení
Policejního prezidia ČR

Doplňující odkazy


Adresa stránky: http://www.hoax.cz/hoax/proc-neplatit-pokuty/
Alternativní odkaz: http://www.hoax.cz/index.php?section=hoax&action=hoax_detail&id=271

Naši partneři

Týdny mediálního vzdělávání - NA PRAVDĚ ZÁLEŽÍ
Projekt E-Bezpečí
MANIPULÁTOŘI.CZ
Internetem Bezpečně
Konference SECURITY
Hustej INTERNET
NEŠLAPE.CZ - NEŠLAPE Vám počítač? Odvirování PC, zrychlení počítače, ...
Viry.cz
PARANOIA.CZ
AVAST!
Check Point
Safer Internet
ToolStore - Nářadí, nástroje, pomůcky, nože, kvalitní rukavice

Podpořte nás

Bitcoin:
Bitcoin: 183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn
Bitcoin adresa:
183jkMBfXdzYzK93vUPmrchohjLtLb3sDn

Ikona pro Vás

HOAX.cz

Hoax.cz je archivován

WebArchiv - archiv českého webu

Doporučujeme

ZvolSi INFO - Surfařův průvodce po internetu
No More Ransom! Dekryptovací nástroje.
Právě dnes
RigoloKids - kvalitní dětské oblečení a doplňky z prémiových materiálů
Antivirové centrum
ER.cz - Přesměrování pro Váš web zdarma
CZilla
soom.cz
IMPROVE ACADEMY s.r.o.
Holičství, pánské kadeřnictví v Třebíči
Včelařství Špaček - kvalitní med a včelí produkty
Jógové studio Marcel Třebíč Havlíčkovo náb. 37
JÓGA TŘEBÍČ Jógové centrum v Třebíči.
Jóga s Pepou pro začátečníky a pokročilé